2012. március 19., hétfő

Jó volna egy jurta...

... ezen kattog az agyam, mióta ~három éve megvettem a telket. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, mivel szűkös anyagi forrásaim miatt a hagyományos ház építés esélytelen.

Úgy egy éve léptem a tettek mezejére. Felvázoltam a terveimet egy építésznek, aki lelkesen el is fogadta a megbízást mondván, szereti a kihívásokat.


Mivel a telken volt egy összetákolt-gányolt pince, rajta egy régi faházzal, úgy szerettem volna elhelyezni a jurtát, hogy egy lottó ötös esetén nyugodtan tudjak komolyabban építkezni, a "sátor" pedig megmaradt volna vendégháznak. Ezen elgondolás alapján született meg az alábbi vázlat:

Eredetileg a háztól távolabb szerettem volna, közelebb a telekhatárhoz de ezt a helyi építési szabályozások nem engedték. Ahogy sok minden mást sem...

Közben persze bújtam a netet információk után kutatva, mert első nekifutásra azt terveztem, hogy én magam építem meg a mongol "sátrat". Másoknak is sikerült már, nekem miért ne jönne össze? Elvégre vannak nagyon jó leírások, jurta tervező/számoló alkalmazások... Végül persze a nagy lelkesedés alábbhagyott és beláttam, hogy jobban teszem, ha egy szakemberre bízom a dolgot, mégiscsak a "házamról" van szó!


Szabályozások... Balga módon engedélyeztetni akartam az építményt, ami persze nem sikerült. Az építési hatósággal történt számos egyeztetés/egyezkedés eredménye két lehetséges megoldás volt:

  • lakóépületként építési engedéllyel azzal a feltétellel, hogy szerzünk ÉMI minősítést a szerkezetre
  • kiegészítő statikai elemekkel felépíthető kerti építményként, ami csak bejelentés köteles
Az ÉMI megszerzése jelentős plusz kiadás. A jurta készítő műhely nyitott volt a dologra, úgy tűnt, hogy bevállalják de végül ilyen-olyan üzleti problémák miatt elakadt a folyamat.

Maradt a második opció... Mivel már az elhelyezés kérdésénél is kénytelen voltam kompromisszumot kötni, úgy éreztem, hogy ez már túl sok. Lefújtam a projektet.

No de azóta eltelt egy év és ezalatt kicsit változott a hozzáállásom, kicsit változtak a körülmények, úgyhogy újult erővel belevágok a nagy fába, remélhetőleg ezúttal nem törik bele a bicskám!

Folyt. köv.

Pár hasznos link hasonszőrűeknek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése